Start binnen 1 werkdag
Spoed? Binnen 8u contact!
Online èn offline

Wat voor werk past bij mij?

Het is een vraag die iedereen zichzelf weleens stelt: ‘Wat voor werk past bij mij?’ Dat kan zijn op het moment dat je klaar bent met studeren, wanneer je zonder werk komt te zitten of wanneer je je niet helemaal op je plek voelt bij je huidige baan. Wanneer je niet goed weet wat voor werk bij je past, kunnen er mismatches ontstaan.
Jouw ideale baan past bij je persoonlijkheid, vraagt om jouw competenties en biedt voldoende werkgelegenheid. Wanneer er echter een raakvlak tussen persoonlijkheid, competenties en werkaanbod ontbreekt, is er sprake van een mismatch. Een mismatch kan ontstaan op de volgende manieren:
 
  • Hobby. Sommige werkzaamheden passen goed bij je competenties en persoonlijkheid, maar bieden geen werkgelegenheid. Dat kan te maken hebben met concurrentie of omdat het werk eenvoudigweg nooit betaald wordt. Velen dromen ervan om bijvoorbeeld schilder of astronaut te worden, maar er zijn maar weinig mensen die hier ook écht hun beroep van kunnen maken. Dat wil overigens niet zeggen dat je je hobby’s moet laten vallen, maar dat maakt ze soms minder geschikt als loopbaanperspectief.
  • Illusie. We spreken van een illusie wanneer een beroep past bij je persoonlijkheid en voldoende werkgelegenheid biedt, maar je de benodigde competities mist. Soms kun je competenties verwerven om het gat te dichten, maar dat is niet altijd mogelijk. Staand werk valt bijvoorbeeld lastig te combineren met een slechte rug. Over het algemeen is het echter prima mogelijk om een baan te vinden waarvoor je wel de juiste competenties bezit én die past bij je persoonlijkheid.
  • Vergissing. Deze mismatch komt het vaakst voor. Je bent erg goed in je werk en er is voldoende werkgelegenheid, maar het werk past eenvoudigweg niet bij je persoonlijkheid. Daardoor heb je minder plezier in je werk en kost het werk je uiteindelijk ook meer energie dan het je oplevert. Je kunt dan beter op zoek gaan naar werk dat wél past bij jou als persoon.

Werk en persoonlijkheid

Ga voor jezelf na: ‘Wat voor werk past bij mij als persoon?’ Je komt alleen tot je recht als je werk aansluit bij je persoonlijkheid. Jouw eigenschappen moeten aansluiten bij het werk dat je doet. Probeer daarom in kaart te brengen wie jij bent als persoon door middel van een test (via een bureau, internet of een boek). Probeer daarbij eerlijk te zijn tegenover jezelf. Ben je bijvoorbeeld iemand die niet graag initiatief neemt, dan zal een leidinggevende functie wellicht minder goed bij je passen en je veel meer energie kosten dan het je oplevert.

Ik ben hier goed in

Kijk vervolgens naar je competenties. Waar liggen jouw vaardigheden en talenten? Dat kunnen dingen zijn die je van nature goed liggen, of die je hebt geleerd door opleiding en werk. Sommige van deze competenties zijn heel algemeen en kun je toepassen in een verscheidenheid aan branches en functies. Denk aan competenties zoals leidinggeven of taalvaardigheid. Andere competenties zijn daarentegen juist weer erg branche- of functiegebonden. Programmeerkennis of de vaardigheid om infusen aan te leggen zijn een stuk specifieker en kunnen niet binnen elke functie ingezet worden.
 
Onthoud dat je niet gelimiteerd bent tot je bestaande competenties. Dat je in het verleden een bepaalde functie hebt uitgeoefend, wil niet zeggen dat er geen ander vakgebied is dat (op dit moment) beter bij je past. Probeer je breed te oriënteren en kom erachter of er ook andere functiegebieden zijn die goed - of zelfs beter - bij je passen.

Werkaanbod

Ben je er uit wat voor werk past bij jouw persoonlijkheid en waar jouw competenties liggen? Dan kun je op zoek naar een baan die daarbij past. Hoe belangrijk het namelijk ook is dat werk bij je persoonlijkheid en competenties past, er moeten aan het eind van de rit wel inkomsten tegenover staan. Bekijk welke branches bij jou aansluiten, wat voor banen er worden aangeboden en of de arbeidsvoorwaarden bij je passen.

Dus wat voor werk past bij mij?

Bovenstaande vragen zijn voor een deel zelf te beantwoorden, maar het kan ook fijn zijn om er samen met iemand naar te kijken. Ik ga graag met je aan de slag om in kaart te brengen welke baan er bij jouw persoonlijkheid en competenties past. Vaak krijg je bij de eerste sessie al inzichten waar je mee aan de slag kunt. Wil je meer weten? Neem dan contact op.