Methoden

Mijn aanpak baseer ik op methoden waarvan de effecten wetenschappelijk zijn bewezen. Welke methode(n) we toepassen is afhankelijk van het doel van jouw begeleiding.

Methode breinen

Positieve psychologie

Met positieve psychologie richt je je op je mogelijkheden en breng je kleine veranderingen aan in het dagelijks leven aan om het verlammende gevoel van machteloosheid en onzekerheid te doorbreken. Je leert niet het probleem, maar de oplossing als vertrekpunt te nemen. Je brengt in kaart wat je anders wilt in je leven en leert concrete stappen te zetten in de richting van je doel.

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie is een behandelmethode die al jarenlang wordt toegepast binnen de psychologische hulpverlening.

Deze behandelmethode gaat ervan uit dat, wanneer je lastige gevoelens ervaart zoals boosheid, angst of verdriet, deze veroorzaakt worden door negatieve gedachten die je hebt. Deze gedachten gaan vaak snel en zijn grotendeels onbewust.

Door middel van cognitieve gedragstherapie leer je je bewust te worden van deze gedachten. Je krijgt daardoor meer inzicht in jezelf, meer grip op je gedachten en dus op je gevoelens en je gedrag. Je krijgt concrete tools om deze methode toe te passen op situaties waar je in het hier en nu tegenaan loopt, zodat je in de toekomst beter in staat bent om met lastige gevoelens om te gaan.

Mindfulness

Mindfulness leert je open en bewust je omgeving, je gedachten en je gevoelens waar te nemen zonder hierover te oordelen. Je leert om aanwezig te zijn in het hier-en-nu. Door met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, leer je je meer bewust te zijn van gevoelens, gedachten en/of beelden en versterk je het contact met jezelf. Als je stressklachten ervaart is opmerken bij jezelf wat je voelt en waar je dat voelt in je lichaam en dus het herstellen van het contact met jezelf een belangrijk onderdeel van de begeleiding.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and commitment therapy is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes.
In ACT leer je je te richten op zaken die je zelf kunt beïnvloeden (zoals je eigen gedrag) in plaats van  controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Je leert het gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken, deze te accepteren en je aandacht te richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in je leven.

Schemacoaching

Als je merkt dat je steeds weer dezelfde fouten maakt in je leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren kan schemacoaching je verder helpen. Je leert je hardnekkige patronen herkennen. Je krijgt inzicht in het ontstaan van deze patronen en hoe deze je leven tot nu toe hebben beïnvloed. Je krijgt oefeningen  aangereikt om deze patronen te doorbreken.

EMDR

Vrijblijvend gesprek aanvragen

Wil je graag aan de slag met je zelfvertrouwen, stressklachten of burnout? Ik kom graag met je in gesprek.