Versterk je zelfvertrouwen

Herken je dat je:

  • hoge eisen stelt aan jezelf?
  • fouten of kritiek snel persoonlijk aantrekt?
  • moeilijk grenzen kan stellen?
  • erg druk bent met het voldoen aan de verwachtingen van anderen?

Dit gedrag, perfectionisme, teveel verantwoordelijkheden op je nemen, onvoldoende begrenzen en proberen te voldoen aan (vermeende hoge) verwachtingen van de omgeving, zijn compenserende strategieën voor weinig eigenwaarde. Je hebt weinig zelfvertrouwen en probeert dit te compenseren door hard te werken, erg je best te doen om aardig te zijn en anderen te pleasen.

 

Je wilt dat collega’s jou zien als die superaardige collega die alles met een grote glimlach oppakt, die lastige projecten als een uitdaging ziet en waarvoor niks te veel is. Je leidinggevende ziet je als steun en toeverlaat van het team, je bent belangrijk want je neemt steeds meer werk op je. Het komt niet in je op om nee te zeggen want ja, iemand moet het doen. Als je nee zegt dan belast je toch je collega? Nee, dat is echt ‘not done’. Thuis ben je de superpartner die altijd klaar staat en een luisterend oor heeft, ook na een zware rot dag. Je zorgt voor een mega-gezonde maaltijd, een schoon en opgeruimd huis en als je kinderen hebt heb je volop quality time waarbij je geduldig probeert educatief verantwoorde spelletjes te doen en voorleest uit bekroonde boeken. Als de kinderen op bed liggen werk je nog snel even je mail bij, maak je nog even dat rapportje af, vind je dat je geduldig naar je vriend(in) in scheiding moet luisteren. Je voelt je schuldig als je er maar met halve aandacht bij was. Oh ja, de was en de strijk moet nog worden gedaan. Voor je het weet is het 23 u. Tijd voor jezelf? Niet gelukt, jammer dan, morgen misschien. Herkenbaar?

Jouw patroon van maar door buffelen, proberen te voldoen aan de (hoge) eisen die je jezelf oplegt? Ondertussen zie je anderen werk doen waar ze energie van krijgen, relaxen, leuke dingen doen, sporten, gezellig uit eten gaan. Hoe doen ze dit toch allemaal? Je loopt als een hamstertje rondjes in je eigen molentje. Je weet misschien diep van binnen dat dit gedrag niet gezond is voor je. Dat dat molentje gigantisch vermoeiend is. Ergens wil je dit ook wel stoppen. Maar je weet niet hoe. Waar te beginnen. En het voelt vooral ook eng. Eng om dingen los te laten. Dat je op je werk niet meer wordt gewaardeerd. Dat je ontslagen wordt. Dat je partner je niet meer leuk vindt. Dat je kinderen tekort komen. Dat je vriend(inn)en je als een slonzige gemakzuchtige ouder zien. Ik hoef je vast niet te vertellen dat op de lange termijn je gedrag kan leiden tot uitputting en burn-out.

 

Je zit niet voor niets op mijn website. Ergens knaagt er iets. Je wilt het anders. Je ongezonde gedrag stoppen. Meer tijd voor jezelf nemen. Voor je partner, voor je gezin, je familie, je vriend(inn)en. Je zelf niet meer van die idioot hoge eisen stellen. In je werk dingen doen waar je energie van krijgt. Als je dit wilt veranderen wil ik je feliciteren. Je wens om je gedrag te veranderen is een super belangrijke eerste stap. En ik snap heel goed dat het eng is. Dat het spannend voelt. Een troost: je bent niet alleen. Heel veel mensen worstelen hiermee. In Nederland is niet voor niets het aandeel burn-out groot. En je hoeft het niet alleen te doen. Ik kan je hierbij helpen. Samen werken we aan de onderliggende oorzaak van deze gedragspatronen: het versterken van je zelfvertrouwen waardoor je deze uitputtende strategieën uiteindelijk niet meer nodig hebt.